Това заяви  председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

...
Това заяви  председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов
Коментари Харесай

Експерт: Кувертите за Нова година ще поскъпнат frognews.bg

Това заяви  ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БГНЕС.

 

„ Вече кой какъв брой ще вдигне цените е по самостоятелна преценка, сигурно няма да се вдигнат цените с толкоз, с колкото би трябвало, с цел да се предотвратят резултатите от всички тези поскъпвания. Между 15 и 20% са поскъпнали всички първични материали, които ние използваме за подготвяне на питиета, за храна.

 

Това, което се следи е, че от една страна имаме понижение на потреблението, а въпреки това се следи склонността на хората да изхарчат парите за фамилния празник или за отмора. Курортните хотели са сносно посетени, с много резервации, тъй че хората пестят в всекидневието си, по тази причина ние имаме намалели консумация и обороти за сметка на фамилната отмора.

 

За Нова година хората са склонни да дадат повече пари, тъй като това е един ден в годината, предстоящо е цените да са по-високи, само че като цяло през годината спада потреблението “, съобщи още ръководителят на ресторантьорите.

 

„ За газа до преди 3 месеца знаете, че нямаше обезщетения. Повечето наши сътрудници в провинцията се регазифицираха преди доста години и действително това им се отрази извънредно зле. Разходите за личен състав се усилиха доста, ние сме секторът, който към този момент три и четири пъти подвигаме заплатите и всичко това се отразява в крайния артикул “, означи още Алибегов.

 

Той посочи, че и тази година е била доста тежка за ресторантьорския отрасъл. „ От две години Ковид рецесия навлязохме в икономическа без безусловно никаква подготовка. Това, което се случи в последната година и по време на постоянния кабинет, защото със служебния няма какво да създадем, е фактът, че ни се лишиха всевъзможни типове помощи. Отпадна 60 на 40, макар, че не трябваше, отпадна 9%-то Данък добавена стойност на вино и бира без никакво пояснение, отпадна 30 евро на седалка за непознатите туроператори, ваучерите не мога да кажа, че потеглиха както би трябвало.

 

Следващият удар, който понесоха хотелиерите беше с въпросните хора от Украйна, които би трябвало да настаним, месец наред се бавят заплащанията, до ден сегашен се чакат още пари, а разноските са ежедневни. Много комплицирана година за туризма като цяло “, изясни още той.

 

„ Забеляза се пролетта, лятото и есента, че стартира едно възкръсване на туризма, само че към момента даже София е надалеч от равнищата, на които беше от 2019 година “ Силно се надявам да има постоянен кабинет, тъй като ние имаме доста оферти, които можем да внесем, с цел да се създадат нужните законодателни промени и през 2023 година да стартира същинското възобновяване на сектора. Европейска комисия сподели, че през 2025 година ще се възвърне туризма в случай че няма никакви рецесии. Ние от коронавирус рецесията влязохме във война, в инфлационна, в икономическа рецесия, която също се отразява на бизнеса “, акцентира още Ричард Алибегов.

 

На въпрос какви ще бъдат предложенията, които ресторантьорският бизнес ще насочи към депутатите през 2023 година Алибегов отговори, че преди всичко ще се изиска облекчението на администрацията.

 

„ Специално за наемане на работна ръка от чужбина се изисква толкоз доста документи, което е неприемливо за бизнеса. За дребните и междинни предприятия това е непостижимо и бави ужасно доста процеса. Когато имаш потребност от работна ръка ти имаш потребност по най-бързия метод да си я набавиш.

 

Понякога се получава от 3 до 5 месеца закъснение до момента в който пристигна човек от чужбина, което е изцяло нерелевантно за бизнеса. Задължителното понижаване на данъчните ставки, връщане на 9%-та ставка за бира и вино, промени в закона за туроператорите, да се задейства още веднъж България като туристическа дестинация. Има доста оферти, ние би трябвало да ги внесем и да има чуваемост “, разясни още Ричард Алибегов. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР